herb BIPePUAP
  • Zmień kontrast

"Zakrzówek wolny od ideologii LGBT" - Stanowisko Rady Gminy Zakrzówek

20 Maj 2019

Z okazji Międzynarodowego Dnia Rodzin w Sali Kolumnowej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego odbyła się konferencja z udziałem przedstawicieli samorządów województwa lubelskiego. Wśród gości znaleźli się m.in. wojewoda lubelski Przemysław Czarnek, członek zarządu województwa lubelskiego Sebastian Trojak oraz wiceprzewodniczący sejmiku Mieczysław Ryba, który był również jednym z prelegentów konferencji.

– W Ewangelii jest takie bardzo ważne zdanie: „dla przyszłości wszelkich społeczności i wspólnot najważniejsza jest jedność”. Jedność to trwałość. Trudno sobie wyobrazić jedność wspólnoty bez jej trwałości. Jeżeli chcemy, żeby wspólnota, która ma na imię naród polski, wspólnota jaką jest państwo polskie, a której podstawą zawsze była, jest i będzie rodzina, była jednością a zatem była trwała, to troska o rodzinę jest troską podstawową, absolutnie elementarną– powiedział na wstępie swojej wypowiedzi Przemysław Czarnek.

Wojewoda podkreślił wagę instytucji rodziny z jednoczesnym zaakcentowaniem ochrony prawnej zagwarantowanej przez polskiego ustawodawcę. – W artykule 18 Konstytucji RP mamy przepis, który może być wzorcem tego rodzaju przepisów stojących na straży rodziny dla całego świata. Śmiem twierdzić, że jest to jedno z niewielu państw na świecie, które tego rodzaju przepis posiada. Warto ten przepis czytać wielokrotnie i zastanawiać się nad jego treścią. Przepis art. 18 brzmi następująco: „małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny, rodzina, macierzyństwo, rodzicielstwo znajdują się pod ochroną prawną Rzeczypospolitej Polskiej”- powiedział Czarnek.

Wideo z wystąpienia wojewody:

Po swoim wystąpieniu wojewoda Czarnek odznaczył samorządy medalem wojewody lubelskiego za podjęte działania w celu ochrony instytucji rodziny przed zagrożeniami ze strony destrukcyjnych ideologii, poprzez włączenie się w akcję „Samorząd wolny od ideologii LGBT”, kultywowanie myśli Św. Papieża Jana Pawła II wzywającego do „przeciwstawienia się wszystkiemu, co uwłacza ludzkiej godności i poniża obyczaje zdrowego społeczeństwa” oraz do promowania cywilizacji życia, wbrew szerzącej się kulturze śmierci, stanowiącego jedno z najważniejszych wyzwań współczesnego świata.

Wideo z wręczenia dyplomów:

Wśród odznaczonych samorządów znalazły się: Sejmik Województwa Lubelskiego, Powiat Świdnicki, Powiat Rycki, Miasto Świdnik, Miasto Ostrów Lubelski, Miasto Urzędów, Gmina Mełgiew, Gmina Zakrzówek i Gmina Wilkołaz.

Jestem dumny z Przewodniczącej Rady Gminy Zakrzówek, która byłą inicjatorką stanowiska naszego samorządu oraz radnych, którzy poparli jej inicjatywę. Rodzina, nasze dzieci oraz chrześcijańskie wartości wymagają w dzisiejszych czasach szczególnej opieki i obrony przed narastającymi atakami. Nie ma naszej zgody na podkopywanie podstaw siły naszego narodu jakim jest właśnie rodzina w duchu chrześcijańskich wartości – powiedział Józef Potocki.

W ramach spotkania miał również miejsce występ zespołu dziecięcego Pierwsze Skrzypce z Lubelskiej Szkoły Suzuki, ponadto przedstawione zostały komunikaty organizacji pozarządowych wspierających funkcjonowanie rodziny, tj. tato.net, Związek Dużych Rodzin oraz Ordo Iuris.